onsdag den 20. juni 2018

Forfatterarrangement: Celeste Ng

I anledning af udgivelsen af Celeste Ngs bog "Små påsatte brande", var jeg så heldig at blive inviteret til et bloggerevent med selve forfatteren, af forlaget Hr. Ferdinand. 
Jeg har tidligere i år læst Celeste Ngs debutroman "Everything I Never Told You", som jeg var meget begejstret for. Jeg har derudover flere gange stødt på "Små påsatte brande" på diverse sociale medier, og har læst hvordan at den var vinderen af årets bedste fiktion på Goodreads for året 2017. Jeg var derfor meget beæret over at være inviteret til dette arrangement, og møde Celeste Ng. 

Vi blev taget imod i flotte lokaler fyldt med drinks, vand, makroner og vindruer. Det var simpelthen så fint! Det var et lille intimt arrangement, hvor at der var rigelig mulighed for at stille spørgsmål til Ng, og for hende at uddybe bogens indhold. 

Især to emner fyldte meget under samtalen, og også bogen omhandler disse, og det var race og rollen som mor. 

Små påsatte brande foregår i Shaker Heights, og fokuserer på to handlinger der sker på samme tid. Den handler både om to meget forskellige familier og deres forhold, samt en sag omkring adoptionen af et amerikansk-kinesisk barn. 

Raceproblematikken tages konkret op i bogen, ved at et amerikansk par adopterer et amerikansk-kinesisk barn. Moren er flyttet til USA, men kan ikke passe barnet og afleveret det. Barnet bliver derfor adopteret væk, men moren fortryder og det starter en stor sag op. Som Ng formulerede det, er der problematikken omkring "farveblindhed" samt manglende repræsentation af farvede børn i medier og legetøj. Debatten i bogen kommer nemlig ind på, om forældrene har nok indsigt i barnets rødder og kultur, og risikoen for at dette går tabt. 
Ng nævnte i samtalen hvordan at mennesket hverken er godt eller ondt, men en ting midimellem. Dette var også tydeligt under læsningen, da jeg personligt skiftede mening om personerne flere gange.

Ng fokuserede også på kvinder og diskussion om hvornår at man er en mor - og en god én af slagsen. Fordi hvornår er man en mor? Er det når man er det biologisk, eller kan man være det gennem kærlighed? 

Jeg så også Celeste Ng i en samtale i koncertsalen på Louisiana Museum, og her uddybte hun ydligere på den pudsige by Shaker Heights, hvor at bogen foregår. Til denne samtale var der arrangeret et slideshow, der viste nogle af de virkelige boliger fra byen. Det var utrolig sjovt at se, og passede virkelig til beskrivelserne i bogen. Hvis det ikke var fordi at Ng fortalte at hun selv havde boet i byen, og havde fortalt at det var virkeligt, så havde jeg nok troet at det var en fiktiv by, udfra de noget anderledes regler de har i byen.

Som Ng selv kom ind på under samtalen er det en bog der kan læses som den er, eller man kan læse den med de alvorlige emner som den indebærer, og det er jeg helt enig i. 
Der kommer snart en anmeldelse af bogen, hvor at jeg uddyber bogens indhold. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar