lørdag den 19. januar 2019

"Og havet var vores himmel" af Patrick Ness

Org. titel: And the Ocean Was Our Sky - Udgivet: 2018 - Sidetal: 160 - Sprog: Dansk - Org. sprog: Engelsk - Illustreret af Rovina Cai
Anmeldereksemplar fra CarlsenPuls - 3,5/5 stjerner

Batseba og de andre hvaler lever og ånder for at jage. De kæmper en endeløs kamp mod mennesket. Sådan har det altid været, sådan vil det altid være. 
Men en dag – da de angriber et af menneskenes skibe – finder de ikke blot det sædvanlige bytte. De finder et menneske, som bærer på den største hemmelighed af alle, og for første gang kommer hvalerne på sporet af ham - monsteret, myten, djævelen selv … 
Nu påbegynder den ultimative jagt på det onde, og når den er forbi, vil verden være forandret for altid.

"Og havet var vores himmel" af Patrick Ness handler om den unge hval Batseba, der er blevet jægerlærling under kaptajn Alexandra, der er den bedste jæger der findes i havet. De er på jagt efter myten og djævlen Toby Wick, som jager hvalerne. Hvalerne jager nemlig menneskene, og menneskene jager hvalerne, sådan har det været længe.

Historien er skrevet ud fra hvalen Batsebas perspektiv. Det var meget specielt at skulle læse ud fra en hvals perspektiv, men også meget interessant. Bogen er en form for genfortælling af ”Moby Dick” af Herman Melville, men er skrevet ud fra hvalernes udgangspunkt i stedet. Jeg har aldrig selv læst ”Moby Dick”, men forestiller mig, at der er en del referencer som går igen i denne bog, ud fra hvad jeg kender til historien.

I starten skulle jeg lige bruge lidt tid på at greje hvordan at universet fungerede, da det vi mennesker ser som op og ned ved vandets overflade, er omvendt for hvalerne. Det handler alt sammen om perspektiv.

Bogen er illustreret af Rovina Cai, og de smukke og dystre illustrationer, understøtter virkelig den mystiske og mørke stemning, som historien har.

Det er en historie om skæbne, myter, hævn og mennesket mod hvalerne. Bogen er et budskab om fred fremfor krig. Det er en tankevækkende historie, der rammer nogle vigtige emner som er aktuelle i dag. Ness skriver om hvordan at man bør behandle kloden og hvordan at vi behandler hinanden. Den er meget aktuel, og jeg synes at Ness kommer ud med disse budskaber på en god måde gennem historien.

"Her er sandheden bag myten: Alle mennesker er Toby Wick, For hvem har brug for djævle, når man har mennesker?"

Selvom at det er en kort fortælling, formår den stadig at ramme én. Ness er en fantastisk fortæller og har et meget poetisk sprog, som jeg bare elsker at læse.

Toby Wick, der er hvalernes fjende, var skildret på sådan en måde, som forvirrede mig lidt. Slutningen kom også meget hurtigt, og jeg tror der var noget jeg ikke fangede undervejs. 
Ikke desto mindre var det en rigtig fin fortælling med vigtige budskaber. Det var en meget anderledes læsning, og selve universet fandt jeg meget interessant. Jeg kunne godt have ønsket at bogen var lidt længere, netop så man kunne få nogle ting forklaret, og udforsket universet noget mere. Alt i alt en anderledes læsning, som bekræfter min kærlighed til Patrick Ness’ forfatterskab. Ingen kommentarer:

Send en kommentar