lørdag den 16. februar 2019

"Fjendens ansigt" af Patrick Ness (Chaos Walking #2)

Org. titel: Chaos Walking book 2 - The Ask and the Answer - Forlag: CarlsenPuls - Udgivet: 2018 - Sidetal: 592 - Sprog: Dansk - Org. sprog: Engelsk
Anmeldereksemplar fra CarlsenPuls - 5/5 stjerner

Du kan læse min anmeldelse af den første bog i serien, Knivens stemme, her.

"Todd og Viola har været på flugt fra den ubarmhjertige hær af mænd fra Todds hjemby, Prentisstown, og er røget lige i armene på deres værste fjende, Borgmester Prentiss. Todd bliver fængslet og adskilt fra Viola, og nu er han tvunget til at underkaste sig Borgmesterens magt. Men hvad er det for hemmeligheder, der gemmer sig uden for byen? Og er Viola stadig i live? Og så en dag begynder bomberne at falde ..." 

"Fjendens ansigt" er anden bog i Chaos Walking-serien skrevet af Patrick Ness, og starter hvor vi forlod Todd og Viola i "Knivens stemme". Mine forventninger til denne bog var skyhøje, da "Knivens stemme" var en af de bedste bøger jeg læste i 2018. På trods af at dette er anden bog i serien, har Patrick Ness formået at skrive en rigtig god og fængslende fortsættelse, og skuffede bestemt ikke. 

I "Fjendens ansigt" er Todd og Viola nået frem til Haven, men intet er som de troede. De finder hurtigt ud af, at Borgmester Prentiss har overtaget magten, og de bliver hurtigt adskilt fra hinanden, igen. Todd og Viola ender på hver deres side af den magtkamp som foregår i byen. Viola ender i modstandsgruppen, Answer, der laver oprør i byen mod Borgmester Prentiss, og Todd ender hos Borgmesteren. Det er en kamp om hvem der skal bestemme, og bestemme hvad sandheden er. 

Bogen fik mig hele tiden til at tvivle og tænke over, hvem kan man stole på? Hvem siger egentlig sandheden? Der er undervejs en konstant tvivl om, hvem der har ret, fordi at vi konstant får nye og modstridende oplysninger. 

Bogens kapitler er denne gang opdelt mellem Todd og Violas synsvinkel. Det fungerer rigtig fint, og vi får på denne måde lov til at se tingene fra begge sider. Det fungerer godt, fordi Viola jo ingen støj har, og derfor ville vi ellers ikke vide hvad hun tænker og oplever. 
Viola er som karakter derfor ikke længere så "anonym", og viser sig at være en vigtig og stålfast karakter til fortællingen. Det er heller ikke forvirrende at læse ud fra to synspunkter, da deres sprog og personligheder varierer. Derudover er deres navne skrevet ved kapitlets start, så der ikke er nogen tvivl. 
Denne todeling af kapitler understøtter også den opdeling som de to karakterer er i, og den tvivl man som læser er i, omkring hvem der har ret og taler sandt, da de i begge lejre fortæller forskellige ting om samme begivenheder. 
Som karakterer udvikler Todd og Viola sig meget i denne bog. Deres karaktertræk kommer meget mere til udtryk, og deres forhold og venskaber udvikler sig. 

"Vi er de valg vi træffer."

Første halvdel af bogen er skrevet i et lidt langsommere tempo, men aldrig bliver det for kedsommeligt. Jo længere vi når i bogen, jo hurtigere bliver tempoet. Hen mod slutning går det lige pludselig rigtig stærkt, både i handlingen men også med at få vendt siderne! Der var spænding til det sidste, og især afslutningen var så intens og uventet, at jeg kom igennem hele følelsesregistret. 

"Fjendens ansigt" led bestemt ikke under at være toeren i en serie. Det er en utrolig spændende fortsættelse, der er en fortælling om sandheder, gråzoner i krig, magt, og kærlighed. Ness har formået at udvide universet yderligere, og vi får nye informationer om verdenen og folket, hvilket giver læseren lyst til at læse meget mere. 
Det er en bog som forvirrer læseren, og får én til at skifte lejr op til flere gange undervejs, på grund af forskellige oplysninger og løgne undervejs i fortællingen, og det er en rigtig fed oplevelse. 
Efter den måde som Patrick Ness slutter bogen af på, kan jeg slet ikke vente til at læse den sidste bog i serien!

Den tredje bog i Chaos Walking-serien, "Krigens monstre", udkommer til april i år. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar