onsdag den 17. april 2019

"Kære Evan Hansen" af Val Emmich m.fl.


Org. titel: Dear Evan Hansen - Forlag: CarlsenPuls - Udgivet: 2019 - Sidetal: 376 - Sprog: Dansk - Org. sprog: Engelsk
Anmeldereksemplar fra CarlsenPuls - 5/5 stjerner


"Kære Evan Hansen

I dag bliver en fantastisk dag, fordi …

Evan har altid følt sig alene, men da et brev havner i de forkerte hænder, bliver han trukket ind i en fremmed families tragedie. Nu får han muligheden for ikke længere at føle sig udenfor. Pludselig har den angstramte Evan et nyt formål. Og et website. Han er selvsikker, og han går viralt. Alle dage er fantastiske. Indtil alt er i fare for at falde sammen omkring ham, og han bliver konfronteret med sin værste fjende: sig selv.
En hvid løgn fører til store sandheder i denne varme og hjerteskærende fortælling, fyldt med sorg og autenticitet, om kampen for at høre til i en tid med hurtige forbindelser og dyb isolation.
Romanen er baseret på hit-musicalen “Dear Evan Hansen” fra Broadway, og er blevet til i et tæt samarbejde mellem skaberne af musicalen og forfatteren Val Emmich."

Da jeg modtog ”Kære Evan Hansen”, vidste jeg ikke hvad jeg skulle forvente. Jeg havde hørt lidt forskelligt om bogen, og vidste også at bogen var baseret på Broadway-musicalen af samme navn. Jeg vidste at musicalen havde klaret sig godt, og startede derfor bogen med en stor portion nysgerrighed.
Det skulle hurtigt vise sig, at bogen ville komme til at røre mig meget.  Hvad jeg i starten troede ville blive en bog der var alt for pinlig og tåkrummende at læse, endte med at ramme mig dybt.  

Evan Hansen er ikke den typiske populære high-school studerende. Han har angst og holder sig meget for sig selv. Men da han kommer tilbage til skolen efter sommerferien, møder han op med gips på armen, og et lille håb om en bedre start. Han ender med at støde ind i Connor, og fra den dag, vender hans liv på hovedet.

Connor Murphy begår selvmord, og man finder et brev fra Evan ved hans død. Et brev som Evan skulle skrive til sin psykolog. Connors forældre tror at det er en brevudveksling mellem Connor og Evan, og han ender med at lyve sig til at de var venner, overfor Connors forældre.
Evan ender med at trække løgnen meget langt ud, meget længere en hvad man næsten kan holde til som læser. Der var flere gange hvor jeg tænkte, at nu kunne det næsten ikke blive værre.

Bogen var til tider næsten ikke til at læse fordi at den var så tåkrummende. Evan får med historier og løgne hvirvlet sig ind i noget, som han har svært ved at komme ud af igen. Selvom at bogen godt kunne være lidt tåkrummende og til tider for meget, så kunne jeg ikke lade være med at læse videre, da jeg var nødt til at vide, hvad det hele dog skulle ende ud med.

Afdøde Connor, følger med fra sidelinjen, og vi får på denne måde, et indblik i hvordan han var som person. Hans kapitler kommer ind imellem Evans kapitler, og er et godt supplement og forklaring på, hvorfor at Connor var som han var. Han var ikke bare en rod ude på problemer, som man ellers kunne få en forestilling om i starten.

Forældreforhold fylder en hel del i historien. Evan bor alene med sin mor, som støtter ham og passer på ham, og både arbejder og studerer samtidig. Evans far er flyttet væk med en ny kone og et kommende barn, og er meget fraværende i Evans liv. Alligevel fylder han en del i Evans tanker. Connors søster, Zoe, og forældre tager Evan til sig, og de bliver næsten som et ekstra par forældre for ham, hvor han får noget, som han føler at han har manglet.

"Planen, hvis der nogensinde har været en sådan, var at tilbyde familien Murphy al den trøst, jeg kunne give, og så bagefter vende til mit normale liv. Men nu, efter alt, der er sket, føles det bare forkert."

Evan er som karakter ikke perfekt. Han laver fejl, og træffer nogle meget dumme valg. Han lyver og stiller sig selv i dårlige situationer, men alligevel kunne jeg ikke lade være med at føle sympati for ham og føle med ham.

Jeg tror at mange ville kunne genkende noget i enten Evan eller i historiens budskab. Det er nemlig en hjerteskærende historie som omhandler nogle meget vigtige emner. Det er en bog om ensomhed, angst, om at høre til, sorg, venskab og om at føle sig meget lille i en stor verden.

Kære Evan Hansen efterlod mig med mange følelser i kroppen, da jeg vendte den sidste side. Bogen overraskede mig positivt, og rørte mig. Jeg synes at det er en vigtig fortælling om nogle vigtige emner, som bør læses af alle. Det er en vigtig bog om mentalt helbred, som jeg vil anbefale alle at læse.  

Jeg er efterfølgende blevet helt hooked på soundtracket fra musicalen, og hvis man ikke har lyttet til det endnu, vil jeg helt klart anbefale at man lytter til numrene.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar