fredag den 12. juli 2019

"On the Come Up" af Angie Thomas

Org. titel: On the Come Up - Forlag: CarlsenPuls - Udgivet: 2019 - Sidetal: 416 - Sprog: Dansk - Org. sprog: Engelsk
Anmeldereksemplar fra CarlsenPuls - 5/5 stjerner


"16-årige Bri drømmer om at blive alle tiders store rapper. Som datter af en legendarisk rapper, der døde, inden han blev det helt store hit, har hun et hul at udfylde. Men da Bris mor mister sit job, begynder ubetalte regninger og frygten for at måtte gå fra hus og hjem at fylde det hele. Det går op for Bri, at hun ikke bare kan gå og drømme om at slå igennem på hip hop-scenen. Hun SKAL slå igennem. 

On the Come Up er en historie om at kæmpe for sine drømme - imod alle odds. Det er en historie om at være tro mod sig selv og ikke give efter for andres forventninger."

"On the Come Up" foregår i samme område som bogen "The Hate U Give" foregik i. THUG var Angie Thomas' debutroman, og i denne bog læser man om hvad der foregår efter optøjerne. Der er undervej nogle referencer til THUG, men det er en anden handling og nogle helt andre karakterer man følger. Det skal understreges at man sagtens kan læse On the Come Up, uden at have læst THUG.

On the Come Up handler om Bri, Brianna, der gerne vil leve af at rappe, og følge i hendes fars fodspor. Bris far blev skudt da hun var helt lille, inden han nåede at slå igennem som stor rapstjerne. Bris mor, Jay, er tidligere misbruger, og storebror, Trey, arbejder hårdt for at forsøge familien. Livet for den lille familie er ikke nemt. 

Vi følger i historien, Bris forsøg på at opfylde sine rapperdrømmer samt kampe gennem livet. Bri drømmer om at blive professionel rapper en dag, og er så dygtig at hun vinder en rapbattle i Ringen. Bri skriver vrede sange om den uretfærdighed hun udsættes for, og kort tid efter får hun optaget en rapsang, som rykker ved hendes liv. 

Bri og hendes familie er udfordret på mange måder. Hun bor i Garden Heights som er ret belastet område, hendes far er død, og hendes mor og bror kæmper for at forsøge over familien, og få strøm og varme i huset. Det er nogle hårde vilkår som de lever under. Bri er sort, og bliver gennem historien udsat for rigtig meget uretfærdighed. Det var virkelig frustrerende og uforståeligt som læser at være vidne til.  Bri bliver både udsat for vold, diskrimination og racisme. 

"Gør, hvad de siger, sagde hun. Du må ikke få dem til at tro, du er en trussel. Det, hun mener, er faktisk: Gør dig svag og tag imod alt det, de kaster i hovedet på dig, så du overlever."

Sproget i bogen fungerer rigtig godt. Rapteksterne er ikke oversat, hvilket er fint, da jeg godt kunne frygte at noget af flowet og betydningen ville forsvinde i oversættelsen. 

Der er mange hip hop referencer i bogen, som gør, at den føles meget virkelig at læse. Samtidig er der utrolig mange titler og kunstnere som nævnes, så der er mange musik anbefalinger, hvis man vil lytte til rap. 

On the Come Up tager rigtig mange vigtige emner op, som stadig fylder den dag i dag. Thomas tager emner som race, klasseforskelle, diskrimination, fattigdom og homoseksualitet op. Den handler også om at finde sig selv. 
Den handler også om, ikke at føle at man passer ind i de områder som man befinder sig. Bri føler hverken at hun passer ind i den hvide skole, eller i ghettoen. 
Angie Thomas bringer mange vigtige budskaber og emner op i denne bog. Historien er langt fra det liv jeg selv lever, men derfor er bogen også så vigtig at få formidlet ud til andre - de liv som andre mennesker lever. 

Selvom at man måske ikke interesserer sig for rap, kan man sagtens læse bogen alligevel. Jeg vil anbefale at man giver den et forsøg, da den med sine budskaber er utrolig vigtig og gribende. 

"Det er det, vi kalder vores mål. The come up. Det er, når vi endelig får succes med det her hiphop. Jeg taler 'ud af Garden Heights og penge nok til aldrig at bekymre sig igen'-succes."  

1 kommentar:

  1. Den, der læser dette vidnesbyrd i dag, skulle fejre med mig og min familie, fordi det hele startede som en vittighed for nogle mennesker, og andre sagde, at det var umuligt. Jeg hedder Jacob Schultz og kommer fra Tivoli, men jeg flytter til Belgien med min kone. Jeg er heldigvis gift med to børn og en smuk kone. Der skete noget forfærdeligt med min familie, jeg mistede mit job, og min kone forlod mit hus, fordi jeg ikke kunne tage godt af mig selv og familien. hende og mine børn på det bestemte tidspunkt. Det lykkedes mig i ni år, ingen kone at støtte mig til at passe godt på børnene. Jeg prøver at sende en testmeddelelse til min kone, men hun forhindrer mig i at tale med hende. Jeg prøver at tale med hendes ven og hendes familie, men jeg ved stadig, at nogen kunne hjælpe mig, og jeg har sendt anmodningen senere til så mange virksomheder, men stadig Ring ikke til mig, indtil en trofast dag kommer, som jeg aldrig vil glemme i mit liv . Da jeg mødte en gammel ven af ​​mig, som jeg forklarede alle mine vanskeligheder, og han fortalte mig om en god mand, der hjalp ham med at få et godt job hos Coca cola-selskabet, og han fortalte mig, at det var en caster-charme, men jeg er en person, der aldrig tror på fortryllelse, men jeg besluttede at prøve det, og jeg kontaktede ham via doctorosagiede75@gmail.com. Han instruerede mig og viste mig, hvad jeg skulle gøre i disse tre dage efter lanceringen af ​​trylleformularen. Jeg fulgte alle instruktionerne og gjorde, hvad han bad mig om at gøre godt. Drosagiede sørg for, at alt gik godt, og min kone ville se mig igen efter det vidunderlige arbejde Drosagiede. Min kone ringer til mig med et ukendt nummer og undskyldte, og hun fortalte mig, at hun virkelig savner mig og vores børn og min kone kommer hjem. Og efter to dage kaldes et firma, som jeg har sendt mit takkebrev, nu er jeg den eksemplariske virksomhedschef her i USA. Jeg anbefaler, at hvis du har problemer, send en besked til denne e-mail: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 og du får det bedste resultat. Tag ting for givet, og det vil blive taget væk fra dig. Jeg ønsker dig det bedste.

    SvarSlet