fredag den 12. juli 2019

"On the Come Up" af Angie Thomas

Org. titel: On the Come Up - Forlag: CarlsenPuls - Udgivet: 2019 - Sidetal: 416 - Sprog: Dansk - Org. sprog: Engelsk
Anmeldereksemplar fra CarlsenPuls - 5/5 stjerner


"16-årige Bri drømmer om at blive alle tiders store rapper. Som datter af en legendarisk rapper, der døde, inden han blev det helt store hit, har hun et hul at udfylde. Men da Bris mor mister sit job, begynder ubetalte regninger og frygten for at måtte gå fra hus og hjem at fylde det hele. Det går op for Bri, at hun ikke bare kan gå og drømme om at slå igennem på hip hop-scenen. Hun SKAL slå igennem. 

On the Come Up er en historie om at kæmpe for sine drømme - imod alle odds. Det er en historie om at være tro mod sig selv og ikke give efter for andres forventninger."

"On the Come Up" foregår i samme område som bogen "The Hate U Give" foregik i. THUG var Angie Thomas' debutroman, og i denne bog læser man om hvad der foregår efter optøjerne. Der er undervej nogle referencer til THUG, men det er en anden handling og nogle helt andre karakterer man følger. Det skal understreges at man sagtens kan læse On the Come Up, uden at have læst THUG.

On the Come Up handler om Bri, Brianna, der gerne vil leve af at rappe, og følge i hendes fars fodspor. Bris far blev skudt da hun var helt lille, inden han nåede at slå igennem som stor rapstjerne. Bris mor, Jay, er tidligere misbruger, og storebror, Trey, arbejder hårdt for at forsøge familien. Livet for den lille familie er ikke nemt. 

Vi følger i historien, Bris forsøg på at opfylde sine rapperdrømmer samt kampe gennem livet. Bri drømmer om at blive professionel rapper en dag, og er så dygtig at hun vinder en rapbattle i Ringen. Bri skriver vrede sange om den uretfærdighed hun udsættes for, og kort tid efter får hun optaget en rapsang, som rykker ved hendes liv. 

Bri og hendes familie er udfordret på mange måder. Hun bor i Garden Heights som er ret belastet område, hendes far er død, og hendes mor og bror kæmper for at forsøge over familien, og få strøm og varme i huset. Det er nogle hårde vilkår som de lever under. Bri er sort, og bliver gennem historien udsat for rigtig meget uretfærdighed. Det var virkelig frustrerende og uforståeligt som læser at være vidne til.  Bri bliver både udsat for vold, diskrimination og racisme. 

"Gør, hvad de siger, sagde hun. Du må ikke få dem til at tro, du er en trussel. Det, hun mener, er faktisk: Gør dig svag og tag imod alt det, de kaster i hovedet på dig, så du overlever."

Sproget i bogen fungerer rigtig godt. Rapteksterne er ikke oversat, hvilket er fint, da jeg godt kunne frygte at noget af flowet og betydningen ville forsvinde i oversættelsen. 

Der er mange hip hop referencer i bogen, som gør, at den føles meget virkelig at læse. Samtidig er der utrolig mange titler og kunstnere som nævnes, så der er mange musik anbefalinger, hvis man vil lytte til rap. 

On the Come Up tager rigtig mange vigtige emner op, som stadig fylder den dag i dag. Thomas tager emner som race, klasseforskelle, diskrimination, fattigdom og homoseksualitet op. Den handler også om at finde sig selv. 
Den handler også om, ikke at føle at man passer ind i de områder som man befinder sig. Bri føler hverken at hun passer ind i den hvide skole, eller i ghettoen. 
Angie Thomas bringer mange vigtige budskaber og emner op i denne bog. Historien er langt fra det liv jeg selv lever, men derfor er bogen også så vigtig at få formidlet ud til andre - de liv som andre mennesker lever. 

Selvom at man måske ikke interesserer sig for rap, kan man sagtens læse bogen alligevel. Jeg vil anbefale at man giver den et forsøg, da den med sine budskaber er utrolig vigtig og gribende. 

"Det er det, vi kalder vores mål. The come up. Det er, når vi endelig får succes med det her hiphop. Jeg taler 'ud af Garden Heights og penge nok til aldrig at bekymre sig igen'-succes."  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar