onsdag den 31. juli 2019

"Krigens monstre" af Patrick Ness (Chaos Walking #3)

Org. titel: Monsters of Men - Forlag: CarlsenPuls - Udgivet: 2019 - Sidetal: 656 - Sprog: Dansk - Org. sprog: Engelsk
Anmeldereksemplar fra CarlsenPuls - 4/5 stjerner


Du kan læse min anmeldelse af den første bog i serien, Knivens stemme, her, og den anden bog, Fjendens ansigt, her

"Tre hære er i krig, og de har kun ét mål: at udslette hinanden. Midt i det hele står Todd og Viola, og de har svært ved at vælge side. Håbet om fred er ved at forsvinde, og så melder en tredje stemme sig. En stemme, der tørster efter hævn ... Nu tvinges Todd og Viola til at tage del i kampen, men hvad vil der være tilbage af dem, når krig forvangler mennesker til monstre?"


Efter at have elsket de to forrige bøger i serien, var mine forventninger til den sidste bog i Chaos Walking-trilogien var skyhøje. Nu hvor jeg har færdiglæst "Krigens monstre" må jeg sige, at det var en aktionfyldt og hæsblæsende læsning som på ingen måder skuffede. 

Historien om Todd og Viola starter præcis hvor vi forlod dem i "Fjendens ansigt". Endnu engang følger vi Todd og Violas forsøg på at redde hinanden og planeten, men denne gang skifter kapitlerne også mellem en tredjepart - nemlig spacklerne. Vi får altså en tredje vinkel i fortællingen, hvor vi læser om spacklernes side af sagen. Det giver en interessant læsning, da krigen i denne historie foregår mellem tre parter, og spacklernes stemme har indtil nu været stumme og uforståelige. Vi får derfor deres side af situationen, og hører om hvilke følelser og motiver som driver dem. De tre vinkler; Todd, Viola og spacklerne, giver en dynamisk læsning, som viser de forskellige situationer og følelser der opstår under krigen. 

Vi følger gennem serien Todd og Violas store karakterudvikling. Vi følger deres venskab, forhold men også personlige udvikling, som især kommer til udtryk i "Krigens monstre". 
Generelt får vi et større indblik i de andre karakterer i fortællingen i denne bog, det er ikke længere kun Todd og Viola det handler om, men også deres venner og bekendtskaber. 

Historien omhandler krig, og Ness inddrager derfor emner omkring hvem der er gode vs. onde, og at det ikke altid er så ligetil, men at der er tale om en gråzone når det handler om krig. Den handler om hvad krig gør ved mennesker, og de motiver og valg man tager i krig og at de valg skyldes mange forskellige faktorer. Det er en historie om hvordan krig kan forvandle folk til monstre, og handler derfor også om undertrykkelse og kampen for frihed. 

Jeg skal selvfølgelig ikke spoile afslutningen, hvis man ikke har læst bogen endnu, men fordi det er tredje og sidste bog i serien, er det oplagt lige at komme ind på afslutningen. Afslutningen i en serie, især så stor og lang en serie som denne, har ifølge mig, stor betydning for ens afsluttende indtyk af hele historien som helhed. Personlig mener jeg, at Ness har formået at lave en afslutning som binder de tre bøger meget fint sammen. Den giver både læseren hvad de (måske) håber på, men lader også nogle ting stå åbne, så man som læser selv efterfølgende kan forestille sig ting om handlingen. Det er noget jeg mener er vigtigt i trilogier som Chaos Walking, og netop dét formår Ness. Det er nogle tykke bøger med mange karakterer og plots som skal bindes sammen til sidst, og han formår at holde den røde tråd og binde den rigtig fint sammen til sidst. 

Bogen får ikke 5 stjerner, hvilket skyldes at læsningen virkede en smule gentagende. Derudover var bogen til tider lidt langtrukken, i forhold til de to tidligere bøger, og føltes derfor en smule længere at komme igennem. Det er også det eneste kritiske jeg har at sige om bogen, og at samme årsag får bogen hele 4 stjerner. Det er en episk sci-fi fortælling som på mange måder virker anderledes og frisk fra andre serier. Det er en spændende fortælling fyldt med aktion og plottwists. Der er stærke venskaber, og kærligheden føles ikke tvungen. Hele idéen omkring Støj som Ness har opfundet er meget kreativ, og ikke noget jeg har læst om tidligere, og fungerer rigtig godt. 

Generelt var mine forventninger til serien inden jeg gik igang allerede dengang høje, og jeg må sige, at serien virkelig har levet op til alle mine forventninger. Mit kendskab til Patrick Ness' bøger er forholdsvis nyt, men de forvetninger jeg havde, er blevet mere end opfyldt, og jeg er bare blevet endnu mere fan af Patrick Ness efter at have færdiglæst denne her serie. 

Chaos Walking-trilogien er efter min mening, på mange måder klassisk og tidsløs, og kan læses af alle folk. Det er en serie som jeg anser som en ny klassiker i min bogreol, og som jeg med sikkerhed vil tage frem igen om nogle år, og nyde med lige så stor glæde anden gang. 


Hvis man endnu ikke har læst Chaos Walking-trilogien skal man bestemt gøre det. Det er en spændende og stærk fortælling om kampen for fred, at høre til og at kæmpe for det der er vigtigt for én. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar