onsdag den 12. april 2017

"En kuffert fuld af skabninger: Udforsk filmmagien bag Fantastiske skabninger og hvor de findes" af Mark Salisbury


 Org. titel:  The Case of Beasts – Forlag: Harper Collins Nordic – Udgivet: 2016 – Sidetal: 160 – Sprog: Dansk – Org. Sprog: Engelsk

Anmeldereksemplar fra Harper Collins Nordic DK. 4/5 stjerner

"Kom med på første række og oplev filmmagien, som bragte J. K. Rowlings manuskript til Fantastiske skabninger og hvor de findes til live. Gå på opdagelse blandt de fantastiske skabninger, som findes i troldmandsverdenen, og bliv klogere på de fortryllende skuespillere, som jagter dem."

"En kuffert fuld af skabninger" er en bog der fortæller om skabelsen af filmen "Fantastiske skabninger og hvor de findes". Bogen er faglitteratur men formidler processen bag filmlavningen og francisen på en kreativ og anderledes måde.

Jeg vil i anmeldelsen ikke gå ind og snakke om selve handlingen af filmen men udelukkende anmelde bogen i dens helhed uden at sammenligne med filmens handling. Jeg vil lige pointere at man som sådan godt kan læse bogen uden at have set filmen, men at have set filmen først og derefter læse bogen giver meget mere til filmoplevelsen - og af det magiske univers.

Bogen er i sin fysiske form en meget visuel fin og anderledes bog, som skal forestille Newts magiske kuffert. Det er en sjov detalje som virkelig fanger ens øje og skaber nysgerrighed omkring bogen. Den pryder i øvrigt enhver reol så fint.
Det er en bog der med sin enorme mængde af informationer og billeder sagtens kan ligge fremme og bladre i engang imellem.

Det er en kreativ og anderledes bog som både passer godt til de yngre såvel som ældre læsere - der er noget til enhver.
Yngre læsere vil kunne få glæde af de mange billeder og pop-up papir-lapper samt små bokse med sjove facts. De ældre læsere kan både nyde de flotte illustrationer men også få ny information med sig omkring universet og overvejelserne bag filmen.

Bogen var rigtig spændende og sjov at læse i, da Salisbury i bogen rigtig kommer bagom filmen og man læser om filmskabernes tanker omkring deres valg og hvor mange kræfter der er lagt i filmen! Der er ”behind the scenes” billeder af statister og kulisser, skuespillernes tanker omkring deres karakterer og filmsættene.

Der er virkelig øje for detaljerne i denne bog - jeg skal nok lade være med at afsløre alle overraskelserne! Der er sjove interaktioner i form af lapper der kan vendes og trækkes ud, hvilket er en sjov lille overraskelse undervejs og som giver til helhedsindtrykket.
Der er detaljer i bogen som jeg personlig ikke lagde så meget mærke til i filmen: Karakterernes tryllestave, kostumevalg, skitser til reklameplakater og meget andet..


Vidste du for eksempel at hele sættet som foregår i New York i filmen, er kulisser som blev lavet specifikt til filmen? Da det var for besværligt at filme direkte on-set i New York, lavede man derfor kæmpe kulisser som var tro kopier af bygninger fra 20’erne.

I bogen får man virkelig en øjenåbner i hvor meget arbejde der er lagt i filmen. Alle de detaljer de skulle lave til et sæt for at gøre det troværdigt. Kostumerne og rekvisitterne som skulle være tidstypiske. For eksempel havde man i Shaws nyhedsredaktion ved alle journalisternes arbejdsborde lavet "rigtige" skriveborde med alt hvad der hører til hos fx sports journalisten - hvis nu kameraet faldt på dem.

"En kuffert fuld af skabninger" var en forfriskende læsningen som både informerede og inspirerede mig. Jeg blev oplyst om mange detaljer og processer som jeg slet ikke havde overvejet når man laver film. Det er et projekt der er lavet af kærlighed og det mærkes også i bogen. Det er en bog som både tilbyder faktuelle informationer men også sjove detaljer og grafiske design som gør bogen let at læse for alle. Det er en bog som jeg fra tid til anden tager ned fra hylden bare for at bladre i den og beundre de mange flotte billedsider. Bogen er gennemført og bestemt værd at læse. Den er perfekt hvis man ligesom mig elskede både Harry Potter filmene og Fantastiske skabninger filmen og hungrer efter mere fra den magiske verden.


Så hvis man mangler en sjov og anderledes læsning i påsken, så er denne bog bestemt et oplagt valg.

2 kommentarer:

  1. Det er simpelthen den fineste og mest gennemførte bog længe. Så flot!

    SvarSlet
  2. Jeg er så vild med den her bog!

    SvarSlet